Lektör för fantasy

Jag erbjuder sedan sommaren 2023 mina tjänster som frilansande lektör, redaktör och skrivcoach. Jag läser och ger enbart respons på manus inom fantasy och relaterade genrer inom fantastik som skräck och science fiction. Jag har kompetensen att ge feedback på allt från bilderboksmanus till böcker för mellanåldern till ungdom, unga vuxna och vuxna. Om jag får förtroendet att göra en lektörsläsning av just ditt fantasymanus så lovar jag en professionell, engagerad och pedagogisk respons. Jag älskar fantasy, jag älskar att läsa och jag tycker att det är otroligt roligt att jobba med text – hellre andras än min egen. 🙂

Välj vilken tjänst som passar dig

Jag läser främst råmanus där du anser att första eller andra utkastet är klart, men du vet att det finns en del jobb kvar att göra innan du är redo för att låta förlagen bita i ditt manus. Eller där du just fått en standardrefusering från ett förlag och önskar få mer utförlig feedback än ”tack men nej tack”. Där kommer jag in. Jag läser ditt manus från början till slut och kommenterar i mitt lektörsutlåtande som minimum på följande:

  • Världsbygge
  • Karaktärer och karaktärsutveckling
  • Dialog och språk
  • Miljö
  • Gestaltning och scener
  • Dramaturgi och röd tråd.

Om du så önskar kan du givetvis också skicka med ett antal frågor eller områden som du vill att jag fokuserar extra i utlåtandet. Du får mina kommentarer löpande i det PDF- eller Word-dokument som du lämnat in till mig. Du får även givetvis ett skriftligt, längre lektörsutlåtande om minst tre sidor (ofta mer – det blir så långt som det behövs för just ditt manus). Du är alltid välkommen att höra av dig med följdfrågor efter att du fått min respons!

Om du vill så kan jag även göra en enklare korrekturläsning av ditt manus. Jag tittar då till exempel på stavfel, upprepningar av ord och där det är relevant: meningsföljd, återkommande grammatiska krumbukter och liknande. Du får också feedback på formalia så som hur du ställer upp dialoger, radbrytningar, kapitel, typsnitt och dylikt. Observera att detta är en enklare form av korrektur med syftet att göra ditt manus mer snyggt och prydligt, men inte med några garantier för fullständig språkperfektion.

Priser

Prisförslag enligt ovan exklusive korrekturläsning: 1500 kronor + 0,10 öre per ord.

Prisförslag enligt ovan inklusive korrekturläsning och formalia: 1700 kronor + 0,15 öre per ord.

Alla priser är inklusive moms. Jag läser såväl på svenska som på engelska. Korrektur dock enbart på svenska.

Vill du ses och prata mer om ditt manus efter att du fått lektörsutlåtandet? Jag ses gärna! Du får då chans att ställa mer ingående frågor och vi kan diskutera allt från karaktärsutveckling till eventuella logiska luckor i manuset. Vi ses antingen på plats i Lund eller Malmö, eller digitalt. Det kostar 200 kronor per påbörjad halvtimme, inklusive moms.

Uppstartserbjudande! Alla priser ovan är just nu rabatterade med hela 20 procent. Erbjudandet gäller som minst fram till och med manus inskickade senast 20 september 2023. (Publicerat 20 juni)

En andra läsning? Vill du att jag läser igen efter att du jobbat igenom manuset utifrån min (och kanske andras) respons? Gärna! Utgångspunkten är då priserna ovan – delat med två. Det blir med andra ord betydligt billigare för en andra genomläsning. Du får fortfarande utförlig feedback, men ingen garanti på antal sidor i utlåtandet.

Representerar du ett förlag? Kontakta mig för att diskutera pris på lektörsläsning eller liknande tjänster.

Kontakt

Kontakta mig på för mer information, slutgiltigt kostnadsförslag samt tidplan. Skicka gärna med första kapitlet på ditt romanprojekt så att jag kan ta ställning till om manuset passar mig eller ej. Du ska givetvis ha en lektör som är precis rätt för just dig! Denna första kapitelläsning är alltid kostnadsfri, oavsett om vi väljer att fortsätta samarbeta eller ej.

Alla priser är inklusive moms och sociala avgifter. Faktura skickas via Frilans Finans i samband med att jag tar emot ditt mejl med det manus som du vill att jag läser – förutsatt vi dessförinnan har kommit överens om tid och pris. Jag vill helst ha ditt manus skrivet med typsnittet Times New Roman, 12 punkter, och med 1,5 rader i radavstånd – precis som förlagen.

Om mig

Om du anlitar mig som lektör så får du en person som gått ett flertal skrivutbildningar. Allt från journalistutbildningen vid Lunds universitet (examen 2009) och Författarskolan vid samma lärosäte (examen 2017) till flertalet fristående kurser inom fantasy, science fiction och barn- och ungdomslitteratur vid bland annat Linnéuniversitetet (2018 samt 2023). Du får också en engagerad läsare som verkligen älskar fantastik. Till mina favoritförfattare hör Neil Gaiman, TJ Klune, Robin Hobb och Siri Pettersen.

Jag skriver också skönlitterärt själv. Jag medverkade i flertalet antologier som tonåring, men som vuxen har det än så länge blivit ett antal refuseringar (med eller utan motivering) från förlagen. Det är en hård värld där ute! Jag skriver främst urban fantasy för unga vuxna, men också fantasifulla bilderboksmanus och kapitelböcker för slukaråldern. Jag har också börjat testa mig fram inom lättläst fantasy – svårt, men kul!

De senaste 15 åren har jag arbetat med kommunikation i olika former: som webbredaktör och kommunikatör för olika myndigheter och tidningar, främst i Skåne. Det enda jag tycker är roligare än att skriva själv, är att jobba med andra som skriver. Feedback och respons har jag med i benmärgen, såväl från mina utbildningar som olika jobb. Det finns inget bättre än att vara med och bidra till någon annan persons (och manus) utveckling.

Jag frilansar sedan december 2022 som lektör/recensesent för Bibliotekstjänst (BTJ). Jag har också agerat testläsare åt många vänner, framför allt från tiden på Författarskolan. Under sommaren 2023 bestämde jag mig för att börja frilansa som lektör för fantasyförfattare. Hoppas att just du som läser detta hör av dig! Mejla gärna på .

Referenser från tidigare kunder

”Louise, vilket jobb du gjort! Det här är så otroligt användbart för mig. Både de stora tankarna och funderingarna och de små detaljerna får du med. Kommer ha väldigt stor nytta av din feedback.”
– Anders

“Wow, tack så mycket för jättebra respons och bra synpunkter! Ska klura lite mer på dina funderingar och frågor. Det blir dags att ta tag i manuset snart igen nu när jag har fått så mycket mer mat att ge den. Tack än en gång! Ska ha dina synpunkter i åtanke när jag fortsätter (vilket jag blev lite mer sugen på att göra nu efter din respons)!”
– Raquel

”Det här med att skriva och försöka författa är en grym process (men fantastiskt rolig). Att ha en tuff, observant och otroligt kompetent redaktör hjälper dig att ta ”quantum leaps” i ditt arbete. Louise, – you rock! Dina tjänster är ovärderliga!”
– Jonas

”Louise, TUSEN TACK för att du tagit dig tid att läsa och ge en sådan utförlig, fin, konstruktiv respons! Detta kommer hjälpa mig så mycket i mitt fortsatta arbete med manuset! Blir verkligen så glad av det du skriver – så fina ord! 

Det är kloka synpunkter du tar upp som jag verkligen kommer ta fasta på! Tack också för att jag fått ta del av din läsupplevelse genom de löpande kommentarerna. Det är ett så bra sätt för mig att få den där utomstående blicken som inte går att fånga som författare av texten.”
– Amanda Mattson